Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka. Tego mogłeś nie wiedzieć o brukselce

OPRAC.: (iwo)
Brukselka ma sporo właściwości odżywczych, jest też niskokaloryczna. Jak ją gotować, aby nie była gorzka, zobacz na kolejnych slajdach w tej galerii >>>
Brukselka ma sporo właściwości odżywczych, jest też niskokaloryczna. Jak ją gotować, aby nie była gorzka, zobacz na kolejnych slajdach w tej galerii >>>pixabay
Niektórzy, a na pewno dzieci, nie przepadają za brukselką. A to błąd! Brukselka - kapusta brukselska jest bowiem bombą odżywczą i powinna się znaleźć na naszych talerzach. Tym bardziej, że jej cena nie jest wygórowana.

Brukselka ma dużą zawartość soli mineralnych i błonnika.
Stanowi źródło witamin:

  • B1, B2, B3, B5, B6,
  • C,
  • E,
  • K i H.

Zawiera ponadto sporo kwasu foliowego, który przyda się szczególnie kobietom w ciąży.

Brukselka ma jednak i wadę: ma wysoką zawartość goitrogenów, które utrudniają przyswajanie jodu ze spożywanego jedzenia. Dlatego też nie powinna być łączona z potrawami i produktami bogatymi w jod, a należą do nich zwłaszcza świeże ryby, małże, krewetki, ostrygi, ale też kurczak, wołowina, biała i zielona fasola, szpinak, jagody, truskawki, jabłka, ziemniaki, jajka i produkty mleczne.

Brukselka ma dość niską wartość kaloryczną (37 kcal w 100 gramach) i dużą zawartość substancji odżywczych.
Należy pamiętać, że to warzywo ma działanie wzdymające, dlatego nie powinno być podawane dzieciom poniżej 7. miesiąca życia.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Sprawdź w naszej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na znin.naszemiasto.pl Nasze Miasto