Jest znana ze swego nietypowego smaku i dużej zawartości soli mineralnych i błonnika. Poza tym stanowi fantastyczne źródło witamin B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K i H.
Jakby tego było mało, zawiera znaczne ilości kwasu foliowego przydatnego dla wszystkich, a w szczególności potrzebnego kobietom w ciąży. Jedyną jej wadą jest stosunkowo wysoka zawartość goitrogenów, które utrudniają przyswajanie jodu ze spożywanego jedzenia. Z tego powodu nie powinna być podawana jako dodatek do potraw bogatych w jod.
Brukselka ma niską wartość kaloryczną (37 kcal w 100 gramach) i dużą zawartość substancji odżywczych. Jeżeli przeszkadza nam wyrazisty, lekko gorzkawy smak i zapach tego warzywa, to przed jego ugotowaniem, do wody należy dodać szczyptę cynamonu. Aby pozbyć się goryczy, brukselkę można przemrozić.
Należy pamiętać, że to warzywo ma działanie wzdymające, dlatego nie powinna być podawana dzieciom poniżej 7. miesiąca życia.
Obecnie za kilogram brukselki zapłacimy od 4 do 5 zł.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?