Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Żninie
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Na ogół są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. W trakcie wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypiekany jest w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Żninie.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska to puszysty, wyrośnięty placek. Na początku jej istnienia był to posiłek uwielbiany przez robotników. Zazwyczaj nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Jako dodatków używa się: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, w których pizzeriach w Żninie jest serwowana.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Żninie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Żninie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pomysły na fit pizzę
Mimo, że pizza jest bardzo popularna i smaczna, nie każdy może ją jeść ze względu na wysoką kaloryczność. Wykonaj samodzielnie w domu zdrowszą wersję pizzy przy użyciu następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z dodatkiem płatków owsianych
Składniki na ciasto:
- jajka
- 12 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 10 plasterków chudej szynki
- szklanka przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- duża cebula
- ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- pomidor
Sposób przygotowania:
- jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem
- dodaj otręby i wymieszaj
- odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało
- wylej do wyłożonej papierem formy (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C
- cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę
- podduś w łyżce wody, następnie dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut
- posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu plasterki szynki, pomidor i pokrojone pieczarki
- zapiekaj pizzę jeszcze 10 minut
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?