Wyjątkowe śledzie na wigilijny stół. TOP 10 propozycji naszych Czytelników na efektowne śledzie na Boże Narodzenie 2020 [PRZEPISY] 16.12.20
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańcząSkładniki na ciasto 1,5 szklanki mąki 100 g margaryny 2 żółtka 1,5 łyżki śmietany 18% szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na tatara śledziowego 5 matiasów solonych 15 sztuk pieczarek marynowanych 3 ogórki konserwowe 3 strąki papryki czerwonej marynowanej 1 pomarańcza 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz sok z cytryny Wykonanie Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki. Przepis Katarzyny Jaworek