Wyjątkowe śledzie na wigilijny stół. TOP 10 propozycji naszych Czytelników na efektowne śledzie na Boże Narodzenie 2020 [PRZEPISY] 16.12.20
Wigilijne śledzie z gorczycą i majerankiem Składniki 3 - 4 filety śledziowe ok. 300 g, mogą być w oleju 1 - 2 cebule 6-8 łyżeczek musztardy francuskiej 1 czubata łyżeczka majeranku 3-4 plasterki cytryny szczypta cukru 4-6 łyżek oliwy z oliwek natka pietruszki do przybrania Wykonanie Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut. Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą. Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki. Przepis Violetty Grzelki