Wyjątkowe śledzie na wigilijny stół. TOP 10 propozycji naszych Czytelników na efektowne śledzie na Boże Narodzenie 2020 [PRZEPISY] 16.12.20
Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorachSkładniki 7 filetów śledziowych a'la matias 250 g rodzynek sułtańskich 2 średnie cebule sok z połowy cytryny szklanka ketchupu pikantnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego sól, gałka muszkatołowa Składniki na marynatę 1 l wody 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 goździki 4 kulki pieprzu 1/2 szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka cukru 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki Wykonanie Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem. Przepis Andżeliki Knop