Rolnicy z Kujawsko-Pomorskiego z nagrodami marszałka Agricola - Syn Ziemi [zdjęcia]

OPRAC.:
Agata Wodzień
Agata Wodzień
Państwo Saganowscy, rolnicy z powiatu bydgoskiego, zdobywcy 1. miejsca w kategorii innowacje w rolnictwie. Filip Kowalkowski dla UMWKP
- Agricola Syn Ziemi to konkurs, w którym wybieramy wyróżniających się rolników, promując jednocześnie nowoczesne metody gospodarowania na wsi -mówi marszałek Piotr Całbecki. Poznaliśmy zwycięzców, którymi zostali Małgorzata i Zbigniew Augustynowie z powiatu wąbrzeskiego oraz Małgorzata i Artur Saganowscy z powiat bydgoskiego. Kto jeszcze znalazł się na podium?

Za nami 5. edycja konkursu Agricola-Syn Ziemi. Laureaci otrzymają okolicznościowe statuetki oraz nagrody pieniężne w wysokości do 10 tysięcy złotych. - Rolnictwo to element naszej regionalnej kultury i połączenie tradycji ze współczesnością – zauważa marszałek Piotr Całbecki.

Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski we współpracy z Kujawsko-Pomorską Izbą Rolniczą. Wyróżniani są najbardziej przedsiębiorczy i aktywni społecznie rolnicy z województwa kujawsko-pomorskiego, "którzy uzyskują wysokie wyniki w produkcji rolnej, w codziennej pracy na roli i w gospodarstwie wykorzystują nowoczesne technologie, przestrzegają zasad ochrony środowiska, a także działają na rzecz społeczności wiejskiej".

Kandydatów do konkursu zgłaszają samorządy terytorialne, związki i organizacje społeczno-zawodowe rolników, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz organizacje pozarządowe. Z grona 27 kandydatów kapituła wybrała 6 laureatów.

„Agricola-Syn Ziemi”. Rolnictwo tradycyjne - laureaci:

  1. Małgorzata i Zbigniew Augustynowie (Osieczek, gmina Książki w powiecie wąbrzeskim). Prowadzą gospodarstwo rodzinne od 1920 roku (6 ha). Aktualnie posiadają 37 ha. Zajmują się hodowlą bydła mlecznego (HF) i mięsnego. Ponadto w gospodarstwie utrzymywana jest trzoda chlewna. Augustynowie posiadają także grunty uprawiane w celu produkcji zboża i ziemniaków oraz trwałe użytki zielone. Bydło mięsne rasy Limousin, sprzedawane również do dalszej reprodukcji, utrzymywane jest w systemie wolnowybiegowym, pastwiskowym, z dostępem do budynku zaopatrującego zwierzęta w wodę i pasze.

    Państwo Augustynowie hodują tradycyjne polskie rasy trzody chlewnej Wielką Białą Polską i Polską Białą Zwisłouchą oraz przygotowują się do hodowli rasy zachowawczej Złotnickiej Pstrej. Augustynowie do produkcji mąki do wypieku chleba nadal wykorzystują rodzinny młyn. Zbigniew Augustyn jest znanym społecznikiem (rada sołecka, delegat Izby Rolniczej, członek grupy Banku Spółdzielczego).

    QUIZ: Kusi cię życie na wsi? Sprawdź, czy nadajesz się na rolnika!

  2. Karol Janiszewski (Trzcianka, gmina Tłuchowo w powiecie lipnowskim). Od 2005 roku Karol Janiszewski tradycyjne rodzinne 45-hektarowe gospodarstwo powiększył do 229 ha. Duża część położona jest na terenach o niekorzystnych warunkach. Gospodarstwo nastawione jest na produkcję roślinną. Wysokie plony uzyskiwane są w uprawie m.in. pszenicy, pszenżyta, rzepaku, buraków cukrowych, soi, kukurydzy na ziarno i kukurydzy cukrowej.

    Od 2005 roku gospodarstwo korzysta z programów rolnośrodowiskowych. Karol Janiszewski jest korzysta z funduszy unijnych, dzięki którym rozwija i unowocześnia swój warsztat pracy. Laureat jest założycielem doskonale funkcjonującej grupy producentów zbóż i roślin oleistych. Sołtys, wiceprezes OSP w Trzciance, delegat Izby Rolniczej, wyróżniony odznaczeniem Zasłużony dla Rolnictwa, Medalem 100-lecia Odzyskania Niepodległości.

  3. Kazimierz Zabłocki (Laskowo, gmina Janowiec Wielkopolski w powiecie żnińskim). Obecnie pan Kazimierz posiada 60 ha gospodarstwo rolne. Specjalizuje się w produkcji trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Produkcja roślinna tj. jęczmień, pszenica, pszenżyto, mieszanki zbożowe, kukurydza na ziarno, łubin, z wyjątkiem kukurydzy, podporządkowana jest hodowli zwierzęcej. Wysoka kultura upraw pomimo gospodarowania na glebach średnich i słabych pozwala na uzyskiwanie dobrych plonów.

    Podjęte inwestycje i dobre warunki chowu trzody pozwalają na osiąganie wysokich wyników ekonomicznych i dalszy rozwój tej gałęzi produkcji rolniczej. Laureat jest zaangażowanym, wielokrotnie nagradzanym i wyróżnianym, inicjatorem wydarzeń społecznych i religijnych. Ponadto pełni funkcję radnego gminy Janowiec Wielkopolski, prezesa OSP Laskowo oraz jest współtwórcą Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Laskowo.

To też może Cię zainteresować

„Agricola-Syn Ziemi”. Innowacje w rolnictwie - laureaci

  1. Małgorzata i Artur Saganowscy (Gądecz, gmina Dobrcz w powiecie bydgoskim). Rodzina Saganowskich obecnie posiada 150 ha gospodarstwo, którego głównym kierunkiem działalności rolniczej jest produkcja mleka. Uprawa kukurydzy, pszenicy, rzepaku, pszenżyta i mieszanki traw z roślinami bobowatymi jest niemalże w całości podporządkowana hodowli bydła mlecznego. Gospodarstwo zajmuje się pracą hodowlaną, pod kontrolą Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Praca zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej oparta jest głównie o innowacyjne technologie pozwalające na efektywny rozwój gospodarstwa. Państwo Saganowscy posiadają nie tylko liczne odznaczenia i wyróżnienia, ale także angażują się w działalność społeczną na rzecz lokalnego środowiska.
  2. Danuta i Sławomir Jabłońscy (Łążyn, gmina Obrowo w powiecie toruńskim). 43-hektarowe gospodarstwo o profilu produkcji roślinno–zwierzęcym zajmuje się produkcją i sprzedażą mleka, a także rozwojem własnej działalności polegającej na produkcji serów typu korycińskiego, serów wędzonych i serów podpuszczkowych. Dzięki dofinansowaniu z ARiMR gospodarstwo w najbliższym czasie uruchomi nowoczesną serowarnię ogrzewaną pompą ciepła. Państwo Jabłońscy prowadzą sprzedaż swojego mleka z mlekomatu znajdującego się w Toruniu. Pani Danuta i pan Sławomir są aktywnymi, zaangażowanymi w działalność na rzecz rozwoju członkami lokalnej społeczności.
  3. Dariusz Głowski (Zrazim, gmina Janowiec Wielkopolski w powiecie żnińskim). Pan Dariusz Głowski prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 33 ha. Zajmuje się produkcją roślinną, w tym roślin naciowych takich jak pietruszka, koper, szpinak. 20 lat temu uruchomił suszarnię warzyw, która znacząco przyczyniła się do rozwoju gospodarstwa i regionu. Działalność pana Dariusza sprzyja ograniczaniu nawożeniem mineralnym na rzecz produkcji kompostów.

    Systematyczne szkolenia dla współpracujących rolników, współpraca z placówkami naukowymi, wdrażanie najnowszych technologii oraz produkcja mieszanek przyprawowych w oparciu o miejscowy surowiec są konsekwencją wprowadzania dobrych praktyk rolniczych we własnym gospodarstwie oraz współpracy suszarni z innymi gospodarzami, ze szczególną dbałością o środowisko.

Źródło: informacja prasowa, opracowanie Departamentu Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie