Oto proste przepisy na szarlotkę. Takie ciasto upiecze każdy z was!
Jak najszybciej zrobić szarlotkę?
Najpierw wybieramy jabłka. My polecamy papierówki, szarą renetę (to absolutny hit do szarlotki) lub antonówkę. Te jabłka najczęściej kupimy na targowisku, ale zdarzają się również w osiedlowych sklepikach owocowo-warzywnych.
Jabłka należy uprażyć, cukier dodajemy na końcu, według własnego uznania. Dobrze, aby do porcji ciasta był litrowy słoik takich uprażonych jabłek.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka (duże, wiejskie)
1 łyżeczka proszku
1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki łączymy w kulę i wkładamy do zamrażarnika. Nie musi być długo, pół godziny wystarczy, aby kula ciasta była twarda.
Po wyjęciu ciasto kroimy w plastry i ugniatamy na blaszce (może być mała blaszka o wymiarach 25x30 cm lub okrągła jak do tarty o średnicy 30 cm). Jeden duży plaster zostawiamy na górę (wcale nie musimy przykrywać u góry całych jabłek; lepiej będzie, jeśli zamiast tego wyłożymy ciasto na bokach).
Na ułożone ciasto wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym, układamy paseczki lub wałeczki ciasta na górę (może być symbolicznie, niezbyt dużo), żeby np. powstała szachownica.
Piec należy nie dłużej niż 25 min. w temp. ok. 180 st. C. (po 15 min. można sprawdzić i ewentualnie zmniejszyć temperaturę).
To ciasto jest kruche, ze względu na dużą ilość masła. Smakuje wyśmienicie.