Najlepsze przepisy na dania z buraków. TOP 7 sposobów na buraki - idealne na śniadanie, obiad i kolację
Risotto z burakami
Składniki:
[*]300g buraków
[*]200 g ryżu do risotto (arborio)
[*]500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
[*]150 ml białego wina
[*]50 g cebuli lub szalotki
[*]1-2 ząbki czosnku
[*]70 g parmezanu
[*]½ łyżeczki tymianku, sól, pieprz
[*]opcjonalnie: filet z kurczaka lub ryby
Wykonanie: Ugotowane buraczki kroimy w kostkę. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy ryż. Podlewamy winem. Czekamy do odparowania. Dolewamy bulion porcjami, dając mu odparować. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy ryż będzie prawie miękki, dodajemy tymianek, buraczki. Chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane ulubioną zieleniną (natką pietruszki, tymiankiem….) i parmezanem. Opcjonalnie możemy podać z kawałkiem pieczonego kurczaka lub filetem rybnym.