MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Do obiadu gotuję kompot wiśniowy z mrożonych owoców. Ten smak możesz kojarzyć z babciną kuchnią. Rodzina będzie błagać o dolewkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczny kompot wiśniowy świetnie smakuje przygotowany z mrożonych owoców.
Aromatyczny kompot wiśniowy świetnie smakuje przygotowany z mrożonych owoców. Anna Daniluk
Klasyczny kompot wiśniowy najczęściej gotowany jest ze świeżych owoców i podawany do obiadów na lato. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotować go z mrożonych wiśni. Takie owoce świetnie zachowują smak, aromat i konsystencję. Moim sekretem są starannie dobrane przyprawy, które podkreślają słodko-kwaśny smak napoju. Wypróbuj pyszny kompot wiśniowy, któremu trudno się oprzeć.

W skrócie

Istnieje wiele sposobów na zrobienie kompotu z wiśni. W najprostszej wersji wystarczy zagotować w wodzie owoce i dodać do niego cukier. Aby nadać napojowi orzeźwiający smak, wprawione gospodynie dodawały listki mięty. Do szlachetnego smaku mrożonych wiśni proponuję dorzucić cztery przyprawy, które zawsze mam w kuchennej szafce. Do nich należy laska cynamonu cejlońskiego, łyżeczką mielonego kardamonu, goździki oraz laska cynamonu. Może być też taka wykorzystana wcześniej do aromatyzowania cukru kryształu na domowy cukier waniliowy. Kompot wiśniowy dosładzam cukrem trzcinowym, który nadaje napojowi delikatnie karmelowy posmak.

Kompot z wiśni mrożonych – prosty przepis na napój

Liczba porcji: dla 8-10 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 450 g mrożonych wiśni,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego kardamonu,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 suszone goździki,
  • 5 łyżek cukru trzcinowego.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić kompot wiśniowy?

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z cukrem zagotowałam z cukrem trzcinowym.
  2. Następnie wrzuciłam mrożone wiśnie i doprawiłam laską cynamonu, wanilią, kardamonem i goździkami.
  3. Kompot z mrożonych wiśni gotowałam 15 minut i odstawiłam do wystudzenia.
  4. Ugotowany kompot wiśniowy możesz przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, aby wyłapać owoce i przyprawy.
  5. Dzięki temu domowy kompot z mrożonych wiśni będzie przejrzysty.

Co zrobić z ugotowanymi wiśniami z kompotu?

Pozostałe ugotowane wiśnie możesz użyć do deseru np.: domowego crumble, czyli owoców pod kruszonką. Takie owoce możesz także posypać mąką ziemniaczaną i użyć jako nadzienie do ciasta francuskiego, kruchego lub wykorzystać do ucieranego ciasta z wiśniami. Ugotowane i przestudzone owoce mogą posłużyć jako dodatek do gofrów, naleśników, a nawet do porannej owsianki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Do obiadu gotuję kompot wiśniowy z mrożonych owoców. Ten smak możesz kojarzyć z babciną kuchnią. Rodzina będzie błagać o dolewkę - Strona Kuchni

Wróć na znin.naszemiasto.pl Nasze Miasto