Wenecja koło Żnina kusić nas będzie żebrami w kapuście i podpłomykami. Impreza już w sobotę, 18 września 2021 r.

(iwo)
pixabay/ zdjęcie ilustracyjne
W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, których hasłem przewodnim są "Smaki Dziedzictwa", Muzeum Ziemi Pałuckiej w Żninie zaprasza w najbliższą sobotę, 18 września, do pełnej uroku Wenecji - pod ruiny zamku Diabła Weneckiego, na "Pachnący świat średniowiecznej kuchni".

- Podczas imprezy zaplanowano prezentację książęcej kuchni. Punktem centralnym będą cztery paleniska, na których znajdą się rozmaitości wzorowane na średniowiecznych przepisach kulinarnych - informuje w imieniu organizatorów Maria Gólcz z muzeum w Żninie.

- Wśród dań zaplanowano żebra w kapuście i świńskie ogony w miodzie. Ale nie zabraknie też ptactwa, kiełbas i innego mięsiwa.

- Na miejscu pieczone też będą starosłowiańskie chlebki, czyli podpłomyki - tym razem z grzybami.

- W żelaznym kotle na ogniu warzyć się ma kasza ze skwarkami.

Scenografię tego wydarzenia stanowić będą sprzęty gospodarskie używane przez dawnych kucharzy.

Przez cały czas trwania pokazu organizatorzy zapewniają możliwość degustowania średniowiecznych przysmaków.

Początek imprezy o godz. 13.

- Wszystkich tych, którzy chcą przenieść się do czasów średniowiecza i zakosztować tych smakowitych - nieco innych od dzisiejszych - potraw, wraz z grupą "Jantar" - realizującą ten historyczny pokaz - serdecznie zapraszamy - zachęca Jędrzej Małecki, dyrektor MZP w Żninie.

Jesienna turystyka w Polsce

Wideo

Dodaj ogłoszenie