Zobacz wideo: 2023 jest Rokiem Mikołaja Kopernika w woj. kujawsko-pomorskim
Kiszenie zmniejsza wyjściową zawartość cukru w warzywach i owocach, tym samym obniża się ich kaloryczność. Zwiększa też strawność warzyw i owoców, bo eliminuje z produktów niektóre niepożądane substancje uważane np. gazotwórcze cyjanki, tioglikozydy oraz zmniejsza poziom substancji antyodżywczych (kwas szczawiowy i azotany).
Poznaj z naszej galerii 10 zalet jedzenia kiszonek
Choć nie jest prawdą, że kiszonki mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce, to fermentacja stabilizuje witaminę C. Nie ulega ona rozpadowi. Ponadto w kiszonkach mamy silne przeciwutleniacze – witaminy A i E. Służą one nie tylko wyglądowi skóry, włosów i paznokci, ale także przeciwdziałają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania np. na nowotwory.
Podczas fermentacji powstają witaminy B2 i PP. Kiszonki mają ich znacznie więcej niż produkt surowy. Witaminy te korzystnie wpływają m.in. na układ nerwowy, przemianę materii, regenerację tkanek, funkcjonowanie mózgu
Fermentacja zwiększa też przyswajalność wapnia i żelaza. Dlatego zaleca się je w profilaktyce osteoporozy, osteopenii i anemii.
Kiszonki zawierają cenne witaminy i składniki mineralne:
- witaminy A, B, C, E i PP
- wapń
- żelazo
- potas
- magnez
- fosfor
Warto wiedzieć, że podczas kiszenia powstaje acetylocholina, która poprawia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie krwi, wspomaga przekazywanie bodźców nerwowych. Wpływa korzystnie na serce, pracę przewodu pokarmowego, procesy pamięciowe, sprawność mięśni i odpoczynek organizmu. Włączenie kiszonek do menu wspomaga odnowę flory bakteryjnej, osłabionej np. przez antybiotyki lub częste stosowanie leków przeciwbólowych.
Jakie warzywa/owoce nadają się do kiszenia?
- kapusta
- ogórki
- pomidory
- arbuz
- cukinia
- kalafior
- rzodkiewki
- kalafior
- papryka
- buraki
- marchew
Czytaj w serwisie Nasze Miasto
Takie są modne paznokcie na marzec . Zobacz propozycje modnego manicure na początek wiosny
Chcesz wyglądać stylowo wiosną? Prezentujemy najmodniejsze kolory wiosennych ubrań
TOP 10 zalet jedzenia kiszonek. Zobacz jak wpływają na nasz organizm
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

WMF Kitchenminis 4211129128131
Założona w 1853r i znana ze stylowego wzornictwa ł…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026ECA Czerwony Karmelek
Blender KitchenAid Artisan K400 CA 5KSB4026ECA kar…