Słodkości czyli babki i mazurki wielkanocne [przepisy]

Renata Napierkowska
Nadesłane
Puchowe, muślinowe, drożdżowe, piaskowe czyli wszelkiego rodzaju babki to nieodłączny element wielkanocnego stołu.

Typowo wielkanocnym słodkim przysmakiem jest mazurek.

W polskiej tradycji kulinarnej stół wielkanocny imponuje bogactwem i różnorodnością potraw.
- Na Kujawach nie może zabraknąć prawdziwej drożdżowej babki. W przeszłości pieczono babki puchowe, muślinowe, parzone, migdałowe, podolskie czy sakramenckie. Pieczeniu babek zawsze towarzyszył pewien rytuał związany ze specyfiką ciasta drożdżowego. Drugim typowo polskim specjałem jest mazurek, pełen bakalii i bogato zdobiony. Kształt mazurka może być prostokątny, kwadratowy, owalny, lecz nigdy nie okrągły, aby nie konkurował z tortem. Na Wielkanoc koniecznie musi być sernik lub pascha zapożyczona z kuchni rosyjskiej. Pascha nie we wszędzie się zadomowiła. U nas przyjęły się raczej serniki – mówi Alina Książek, gospodyni z Pławina.

Babka klasyczna

Składniki: 6 jajek, kostka margaryny, szklanka cukru, 1 cała i 1/2 szklanka mąki, 1 i 1/2 szklanki kartoflanki, 3 łyżki octu, 6 łyżek oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek zapachowy

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Mąki zmieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia. Sukcesywnie dodawać mąkę i pozostałe składniki. Piec około godziny.

Babka drożdżowa

Składniki: 1/2 kg mąki tortowej, 5 żółtek, jajko całe, 1/2 szklanki cukru, szklanka mleka, 50 dag drożdży, 20 g masła, cukier waniliowy, szczypta soli, rodzynki, skórka pomarańczowa, sparzone, obrane pokrojone migdały

Zrobić rozczyn z ciepłego mleka i drożdży. Żółtka i jajko ubić z cukrem, masło roztopić, gdy rozczyn podrośnie wlać go do mąki, dodać ubite jajka, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopiony przestudzony tłuszcz i jeszcze wyrabiać. Na końcu dodać rodzynki, migdały i skórkę pomarańczy. Zostawić ciasto aby podrosło. Formę babkową wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem 3/4 formy zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie włożyć do rozgrzanego piekarnika piec około godziny w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Babka gotowana

Składniki: kostka palmy roztopionej i przestudzonej,6 jajek, 1 i 1/4 szklanki cukru, szklanka mąki pszennej (najlepiej pół na pół z mąką krupczatką), szklanka mąki kartoflanej, łyżeczka proszku do pieczenia, aromat

Jajka ubić z cukrem, dodać wszystkie składniki, formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ciasto włożyć do formy zamknąć ją i wstawić do garnka z gorącą wodą. Gotować 1 godzinę i 20 minut. Gotową babkę polewamy polewą czekoladową.

Polewa:
2 jajka, 6 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, kostka margaryny

Jajka ubić z cukrem, dodać kakao, jeszcze trochę ubijać. Wlać ubijając roztopiony gorący tłuszcz.

Mazurek

Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, 1/2 szklanki rodzynków, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów, łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, wymieszać z resztą składników. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Upiec polać polewą czekoladową, dowolnie udekorować.

Mazurek II

Składniki: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 jajka, szklanka mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wydrążone wiśnie lub rodzynki do udekorowania

Lukier cytrynowy:
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami dodać mąkę proszek do pieczenia stopniowo dolewając mleko.
Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Do drugiej części ciasta dodać kakao i łyżkę wody. Wymieszać i wyłożyć na ciasto białe, rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni w około 40 minut. Ostudzony mazurek polewamy lukrem cytrynowym posypujemy rodzynkami lub wiśniami.


Przeczytaj koniecznie: Łukasza Gremblewskiego sposób na życie: muzyka i fotografia [zdjęcia]

Jakie rośliny nadają się do tego, aby rosły na balkonie? Jak je pielęgnować? Jak opóźnić kwitnienie roślin cebulkowych? Wszytko wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN" Maja Popielarska. - Bluszcz jest kapitalnym uzupełnieniem wszystkiego - powiedziała. Dziennikarka wyjaśniła też, jakie rośliny są niebezpieczne dla zwierząt. W jakich pojemnikach kwiaty wyglądają najładniej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie