4/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez...
fot. Iwona Zasuwa

Czekośliwka

Składniki ▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek ▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku ▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie) ▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku) Przygotowanie 1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość. 2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy. 3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz również

Zaprezentowali średniowieczną kuchnie przy ruinach zamku w Wenecji [zdjęcia]

Zaprezentowali średniowieczną kuchnie przy ruinach zamku w Wenecji [zdjęcia]

Michał Misha Kostrzewski wraca do Polski! Brat Małgorzaty Rozenek-Majdan chce otworzy

Michał Misha Kostrzewski wraca do Polski! Brat Małgorzaty Rozenek-Majdan chce otworzy

Polecamy

5. liga kujawsko-pomorska. Wyniki meczów 6. kolejki [18-19 września 2021]

5. liga kujawsko-pomorska. Wyniki meczów 6. kolejki [18-19 września 2021]

Wyniki 7. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej, sezon 2021/22 [18-19 września]

Wyniki 7. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej, sezon 2021/22 [18-19 września]

Żnin. Niepokojące wieści ze szpitala: Ratownicy medyczni składają wypowiedzenia!

Żnin. Niepokojące wieści ze szpitala: Ratownicy medyczni składają wypowiedzenia!

Dodaj ogłoszenie