2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Niektórych produktów nie należy kłaść bezpośrednio na...
fot. Maksim Shebeko/123RF

Metalowe tacki

Niektórych produktów nie należy kłaść bezpośrednio na ruszcie, ponieważ grozi to kapaniem tłuszczu lub marynaty na węgle czy wpadaniem w nie kawałków jedzenia. W efekcie powstają opary rakotwórczych związków, które przenikają do żywności. Tłuste mięsa, produkty marynowane i drobne warto piec na tacce, najlepiej stalowej. Ta aluminiowa nie jest polecana zwłaszcza do składników kwaśnych (w marynacie z octem lub sokiem z cytryny, owoców), ponieważ w takim środowisku niepożądane jony glinu szybciej przenikają do jedzenia.

Zobacz również

Michał Misha Kostrzewski wraca do Polski! Brat Małgorzaty Rozenek-Majdan chce otworzy

Michał Misha Kostrzewski wraca do Polski! Brat Małgorzaty Rozenek-Majdan chce otworzy

W 82. rocznicę sowieckiej agresji na Polskę delegacje złożyły kwiaty pod obeliskiem

W 82. rocznicę sowieckiej agresji na Polskę delegacje złożyły kwiaty pod obeliskiem

Polecamy

Koronawirus. Najnowsze dane [17.09.2021]

Koronawirus. Najnowsze dane [17.09.2021]

Żnin. Niepokojące wieści ze szpitala: Ratownicy medyczni składają wypowiedzenia!

Żnin. Niepokojące wieści ze szpitala: Ratownicy medyczni składają wypowiedzenia!

Życie młodych mam bez retuszu, czyli cienie i blaski macierzyństwa

Życie młodych mam bez retuszu, czyli cienie i blaski macierzyństwa

Dodaj ogłoszenie