Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o...
fot. 123rf.com/Ghenadii Boiko

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Krystalizacja

Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o wiele gorzej od tego sztucznego. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku procesu krystalizacji na powierzchni miodu oraz na ściankach słoika osadzają się kryształki przypominające kożuch lub pianę. W rzeczywistości są to pyłki, drobinki wosku i pierzgi, czyli wszystkie najcenniejsze produkty z ula.

Fałszywy miód ma zawsze jednolitą i apetycznie wyglądającą konsystencję. Warto też zwrócić uwagę na nakrętkę opakowania z miodem – jeżeli jest ona wypukła, oznacza to, że miód jest sfermentowany.

Zobacz również

Konkurs „Aktywni, kreatywni, zdrowi - odporni na uzależnienia” rozstrzygnięty

Konkurs „Aktywni, kreatywni, zdrowi - odporni na uzależnienia” rozstrzygnięty

Kradzież na budowie w Kielcach. Co zginęło?

Kradzież na budowie w Kielcach. Co zginęło?

Polecamy

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie