MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym...
fot. bialasiewicz/123RF

Fakty i mity na temat głodówek. Kiedy głodówka jest niebezpieczna?

FAKT/MIT: Podczas kilkudniowej głodówki można schudnąć

Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym czasie stracić jak największą liczbę kilogramów tkanki tłuszczowej.

Faktem jest, że przez kilka dni ograniczania jedzenia tracimy na wadze. Niestety, są to głównie zapasy glikogenu z wątroby i mięśni, a także woda.

Dopiero po ok. 4-5 dniach głodówki zaczynają uruchamiać się procesy zużywające tkankę tłuszczową, jako materiał energetyczny. To już jednak za długo, by czerpać korzyści zdrowotne z postu, który powinien trwać maksymalnie 1-2 dni.

Poza utratą tkanki tłuszczowej dochodzi również do zużywania zapasów składników odżywczych z kości (np. wapnia).

Zobacz również

Dzień Otwarty w Liceum wojskowym w Redzikowie

Dzień Otwarty w Liceum wojskowym w Redzikowie

Strefa kibica w Gnieźnie na EURO 2024 - czy powstanie?

TYLKO U NAS
Strefa kibica w Gnieźnie na EURO 2024 - czy powstanie?

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie