Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień pizzy 2023. Takie są najlepsze pizzerie w Żninie i okolicy. TOP 10 w ocenie mieszkańców. Zobacz!

Redakcja Polska Press
Redakcja Polska Press
Najlepsze pizzerie w Żninie i okolicach zdaniem naszych internautów. Najlepszy adres - na końcu galerii >>>
Najlepsze pizzerie w Żninie i okolicach zdaniem naszych internautów. Najlepszy adres - na końcu galerii >>>pixabay.com / zdjęcie ilustracyjne
9 lutego 2023 r. obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji przygotowaliśmy zestawienie najlepiej ocenianych przez mieszkańców powiatu żnińskiego lokali, w których można zjeść ten włoski przysmak.

Mówi się, że na niepowtarzalny smak pizzy wpływa kilka elementów: wysokiej jakości składniki, sekretna receptura, pasja i szczypta cierpliwości.

Przyznać trzeba, że w naszym regionie można zjeść naprawdę pyszne pizze. Ostatnio na kulinarnej mapie Pałuk, ściślej w Żninie, pojawił się lokal, który cieszy się dużym uznaniem klientów, a znajduje się w samym centrum miasta.

Z kolei w Łabiszynie niepodzielnie prym wiedzie jedna pizzeria, która wychwalana jest przez wielu, nie tylko mieszkańców.

Tym wymienionym wyżej rośnie jednak poważny konkurent! Uwaga... mowa o Janowcu Wlkp. Miejscowi twierdzą, że nie ma lepszej pizzy niż właśnie u nich, ściślej "u Dawida". Brawa przy tym za lokalny patriotyzm! :)

Cóż, pozostaje nam tylko jedno: planujemy wyprawy do pobliskich miejscowości, aby sprawdzić nowe smaki.

I jeszcze jedno! Mieszkańcy Pałuk to także smakosze pizzy domowej, pizzy w Damasławku, Gnieźnie czy Bydgoszczy. Jakie miejscówki polecają?

O tym w naszej galerii TOP 10:

Skąd ta pizza?

Już starożytni Egipcjanie wypiekali okrągłe, cienkie chlebki, które były podstawą wyżywienia ludności. Starożytni Grecy również, ale w ich wersji ciasto posmarowane było oliwą i posypane czosnkiem oraz ziołami.
Około X w. po raz pierwszy we Włoszech użyto nazwy "pizza". Określano w ten sposób cienki placek drożdżowy z oliwą i ziołami, który był podstawą wyżywienia, a jakże, włoskiej biedoty (dokładnie tak samo, jak makaron!), głównie w Neapolu, gdzie sprzedawany był na ulicach.

Sos pomidorowy, bez którego dziś nie wyobrażamy sobie pizzy, na placku pojawił się dopiero na przełomie XVII i XVIII w. Stopniowo zaczęto również dodawać doń różne dodatki, przede wszystkim - ser i mięso. Tak wzbogacona wersja dania dla najbiedniejszych zaczęła się coraz częściej pojawiać na stołach zamożnych, a w końcu nawet królów. (Krzysztof Pizgalski, źródło: naszemiasto.pl)

Oto TOP 10 - najlepsze pizzerie w powiecie żnińskim i okolicach w ocenie mieszkańców Pałuk i naszych Czytelników:

Trwa głosowanie...

Jaką pizzę lubisz najbardziej?

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na znin.naszemiasto.pl Nasze Miasto