MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Dna moczanowa a Wigilia, Boże Narodzenie i sylwester. Jakich świątecznych dań powinny unikać osoby chore na podagrę?

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

Zobacz również

Policyjny pościg za motocyklistą na drogach regionu tarnowskiego

Policyjny pościg za motocyklistą na drogach regionu tarnowskiego

Okrutna zbrodnia. Migranci mieli zamordować młodą dziewczynę

Okrutna zbrodnia. Migranci mieli zamordować młodą dziewczynę

Polecamy

Pomysł na wakacje: odwiedź Czeski Raj. Sprawdzamy najciekawsze atrakcje

Pomysł na wakacje: odwiedź Czeski Raj. Sprawdzamy najciekawsze atrakcje

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać