Polecamy

Domowe pralinki © Viktoriia Panchenko/123RF
[2/11]

Domowe pralinki

Osoby lubiące pichcić mogą w domowym zaciszu przygotować smaczne pralinki, które będą znacznie zdrowsze od kupionych w sklepie bombonierek.

Do ich wykonania potrzebne będą:
• szklanka daktyli bez pestek,
• 3/4 szklanki siekanych migdałów + kilka sztuk w całości,
• 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
• 2 łyżki masła orzechowego,
• kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia.

Sposób przygotowania: Daktyle, należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut, aby zmiękły. Po tym czasie trzeba odlać wodę i zblendować je z masłem orzechowym na gładką masę. Kolejny krok to dodanie posiekanych migdałów oraz czekolady i dokładnie wymieszanie składników. Z gotowej masy, należy formować kulki, a w ich wnętrzu można dodatkowo ukryć cały orzech lub kawałek suszonego owocu. Ostatnim krokiem jest obtoczenie pralinki w wiórkach kokosowych lub prawdziwym kakao.

Kilka domowych pralinek wystarczy zapakować w nieduże pudełeczko i ozdobić wstążką.

W Święta Bożego Narodzenia składamy sobie życzenia szczęścia, zdrowia i pomyślności. Jednak dokładając do prezentu pod choinkę opakowanie pralinek lub czekoladowego Mikołaja, dajemy drugiej osobie słodycze, których jedzenie nie wpływa korzystnie na zdrowie. Dlatego warto poszukać lepszych alternatyw dla smacznych upominków dodawanych do świątecznych prezentów. Przedstawiamy, aż 9 najciekawszych propozycji dla dzieci i nie tylko.

Najnowsze wiadomości

reklama