W skrócie
Kuchnia zero waste
W ostatnich latach bardzo popularnym trendem stała się kuchnia zero waste. Według tego trendu nic w kuchni nie powinno się zmarnować. Rozsądne zakupy, odpowiednie dobieranie przepisów według zawartości naszej lodówki pozwoli na ograniczenie ilości odpadów, ale także zaoszczędzenie pieniędzy.
Zero waste polega na przygotowywaniu posiłków przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników.
Dania zero waste - przepisy:
Bajaderki to przysmak czasów PRL
Bajaderka zwana także kartofelkiem, ziemniaczkiem i kulą rumową to ciasto znane z czasów PRL. Zaradne gospodynie domowe dbając, by nic w kuchni się nie zmarnowało, przygotowywały prawdziwe rarytasy z dostępnych wówczas składników. Tak powstał przepis na bajaderkę, czyli ciasto z resztek, podawane także często w kawiarniach i cukierniach.
By ją przygotować, wykorzystywano wszystkie okrawki ciastek deserowych, dodawano rum, kakao i jeśli były dostępne to bakalie. Bajaderkę podawano w formie okrągłych kuleczek lub jako kawałek ciasta na kruchym spodzie albo waflu.
Mamy dla Ciebie przepis na słodkie bajaderki z rumem w stylu kuchni zero waste. Do ich zrobienia możesz wykorzystać nieudane ciasto z zakalcem, suche biszkopty, babki, kruche ciasteczka, które zostały nam po świętach czy imprezie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec ciasto z myślą o zrobieniu bajaderki. Jeśli masz właśnie taki pomysł, to polecamy zrobić ciasto z przepisu na kopiec kreta.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne bajaderki z rumem:
Przepis na bajaderki
(porcja na ok. 40 kuleczek, czas przygotowania: 15 minut)

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 300 g ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierana, ciasto kruche)
- 300 g herbatników
- 100 g orzechów np. nerkowców
- 100 g rodzynek
- 150 ml mleka
- 5 łyżek dżemu np. gładkich powideł śliwkowych
- 50 ml rumu lub olejek rumowy
- 100 g czekolady
- 15 łyżek śmietanki 30%
- wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek
- opcjonalnie 3 łyki kakao
Jak zrobić bajaderki?
- Do jednej miski pokrusz drobno ciasto i herbatniki.
- Podgrzej mleko. Jeśli twoje ciasto nie jest kakaowe to, rozpuść w mleko 3 łyżki kakao.
- Posiekaj orzechy i rodzynki.
- Połącz ciasto i herbatniki z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
- Dodaj rum lub olejek rumowy i dokładnie wymieszaj.
- Formuj z ciasta kuleczki, wielkości orzecha włoskiego.
- Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
- Obtaczaj kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.
Bajaderki gotowe. Życzymy smacznego!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!

Kenwood
Kenwood Prospero+ KHC29.J0SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Prospero+ KHC29.J0SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie