MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na grilla się rozkręca. Jaki grill wybrać? Jak grillować mięso, ryby i warzywa? Czy można to robić na balkonie? Przeczytajcie poradnik

Alina Gierak
Alina Gierak
Od maja do późnej jesieni Polacy grillują na działkach, nad rzekami i jeziorami oraz w wyznaczonych miejscach w parkach. Sezon wkrótce się rozpocznie.
Od maja do późnej jesieni Polacy grillują na działkach, nad rzekami i jeziorami oraz w wyznaczonych miejscach w parkach. Sezon wkrótce się rozpocznie. Pixabay
Majówka na ogół tradycyjnie otwiera sezon na grillowanie. Z ogródków, polan i miejsc w parkach, wyznaczonych do tego celu, brzegów rzek i jezior roztaczają się smakowite zapachy pieczonego mięsa i warzyw. Polacy uwielbiają spotkania ze znajomymi i rodziną przy grillu. Czas biesiad zakończy się dopiero późną jesienią. Jeśli zastanawiacie się, jaki grill kupić, nie wiecie, jak przyprawić mięso i warzywa, czy do picia wybrać wodę, piwo czy wino, przeczytajcie tekst poniżej. W galerii znajdziecie przepisy na marynaty do grillowania.

Spis treści

Jaki grill najlepszy? Gazowy, elektryczny na węgiel?

O tym, że nie powinno się grillować mięsa czy ryb bezpośrednio w płomieniu ognia, to już chyba każdy wie. Podczas takiej metody liczba szkodliwych związków wzrasta wraz z ilością tłuszczu, skapującego z przygotowanej żywności do ognia. Na dodatek, część z nich osadza się na produktach. Jaki wybrać grill?

Grill węglowy. Zalety i cena
Grill na węgiel drzewny ma wielu zwolenników ze względu na szczególny smak, jaki ma jedzenie. Potrawy nabierają wyjątkowego, dymnego aromat. Jest to nie do uzyskania w innych typach grilli.

Potrawy do grillowania rozkładamy na ruszcie, dopiero wtedy gdy brykiet lub węgiel osiągną odpowiednią temperaturę. Nie nakładamy zbyt wielu składników. Pilnujemy, by się nie spaliły.

Grill węglowy jest najtańszy. Ceny oscylują od 49 zł za mały grill ogrodowy do 700 zł za wypasiony, duży grill rodzinny.

Dobrze jest zdecydować się na taki, który wykonany jest z materiału odpornego na korozję, posiada pokrywę z opcją regulacji dopływu powietrza, wygodny do czyszczenia popielnik i stabilną podstawę.

Minusem tego typu grilli jest dłuższy czas przygotowywania potraw, ponieważ rozpalenie węgla i uzyskanie odpowiedniej temperatury wymaga czasu. Ponadto wymagają czyszczenia, najlepiej po każdym użyciu.

Grill elektryczny. Dlaczego go wybieramy?

Coraz więcej osób wybiera grill elektryczny zamiast tradycyjnego grilla węglowego, gdyż uważany jest on za najzdrowszy typ grilla. W czasie użytkowania nie są wytwarzane związki rakotwórcze. Jest także doskonałym rozwiązaniem, gdy pogoda nie sprzyja rozpalaniu grilla, bo zda egzamin na zadaszonym tarasie czy pod parasolem ogrodowym.

Ceny grillów elektrycznych zaczynają się od 220 zł (na wyprzedażach) i dochodzą do 1000 zł.

Grille elektryczne dzielimy na te wyposażone w klasyczny ruszt oraz z płytą grillową. Pierwsze w większym stopniu przypominają grille węglowe – brykiet zastępuje w nich jednak elektryczna grzałka. Drugie posiadają żłobioną płytę grzewczą, po której wytopione tłuszcze i soki ściekają do specjalnego pojemnika lub na tacę ociekową.

Grill gazowy. Drogi, ale prosty w użyciu i szybki

Grill na gaz zyskuje coraz większą popularność. Jest bardzo prosty w użyciu, szybko się nagrzewa, a temperaturę można łatwo kontrolować. Dzięki niezależnym palnikom, idealnie nadaje się do gotowania kilku potraw jednocześnie w różnych temperaturach.

Istotną zaletą jest również łatwe utrzymanie grilli gazowych w czystości, ponieważ nie trzeba usuwać pozostałości węgla i popiołu. Grilla gazowego można używać tylko na zewnątrz.

Grillowania na gaz nie będzie tanie. Za najprostszy grill gazowy trzeba zapłacić około 1000 zł. Najdroższy? W internecie znaleźliśmy model za 13 tys. złotych.

Zasady bezpiecznego grillowania

  • Upewnijcie się, że grill ustawiony jest na stabilnym podłożu.
  • W trakcie grillowania korzystajcie z rękawic ochronnych
  • Nigdy nie dotykajcie gorących powierzchni gołymi rękami.
  • Do obracania kawałków jedzenia używajcie specjalnych szczypiec i innych akcesoriów, by uniknąć poparzenia.
  • Uważajcie na psy, potrafią przewrócić grilla. Nie mówiąc o tym, że zgrabnie ściągają z niego mięso
  • Trzymajcie z daleka od grilla małe dzieci

Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas grillowania, utrzymanie odpowiedniej temperatury pieczenia i właściwe ułożenie poszczególnych składników, to klucz do udanego grillowania w ogrodzie.

Jakie potrawy najlepiej udają się na grillu?

Oczywiście mięso, kiełbasa i kaszanka. Polacy ciągle niezbyt niechętnie sięgają po ryby czy warzywa. Jakie mięso?

Kiełbaska z grilla to niezbędny element każdego grillowego spotkania. Wystarczy przypilnować, by się nie przypaliła. Mogą być białe kiełbasy, śląska, podwawelska i inne gatunki.

Na grilla nadaje się niemal każdy rodzaj mięsa. Czy będzie one chude, czy tłuste jest kwestią jedynie naszych upodobań.

  • karkówka, łopatka, antrykot, rostbef
  • boczek, żeberka, rumsztyk
  • jagnięcina lub baranina
  • kurczak - świetnie sprawdzą się: udka, skrzydełka oraz piersi z kurczaka
  • polędwiczki wieprzowe i wołowe
  • schab wieprzowy

Jak zamarynować mięso na grilla? Kliknijcie w galerię, by się tego dowiedzieć

Najważniejsze, by mięso było świeże. Kupując je, trzeba zwrócić uwagę na zapach i kolor. Mięso jasnoróżowe lub czerwone (zależności od rodzaju), bez żadnego śluzu czy nalotu, o delikatnym zapachu jest gwarancją udanego posiłku.

Zrobienie domowej marynaty z oliwy z oliwek czy oleju, maślanki lub jogurtu czy kwaśnego octu winnego lub soku z cytryny, to klucz do zjedzenia dobrej
Zrobienie domowej marynaty z oliwy z oliwek czy oleju, maślanki lub jogurtu czy kwaśnego octu winnego lub soku z cytryny, to klucz do zjedzenia dobrej potrawy z grilla. Dobrej jakości tłuszcze zapobiegną wysychaniu potrawy, sok z cytryny zmiękczy mięso, a jogurt naturalny sprawi, że mięso będzie wyjątkowo soczyste. Pixabay

Lepiej wybierać gatunki mięsa, które są chude. Kapiący na węgiel tłuszcz z boczku lub karkówki, może mieć działanie rakotwórcze, a tłusty kawałek kiełbasy to zwykle ogromna dawka kalorii.

Unikajmy zwłaszcza mięs peklowanych, które nie nadają się do grillowania. Podczas pieczenia w wysokich temperaturach mogą tworzyć się rakotwórcze nitrozoaminy.

Unikajmy gotowych potraw, zamarynowanych na grilla. Lepsze, smaczniejsze i bezpieczniejsze będzie przygotowanie samemu marynaty.

Ryby, warzywa i owoce też można grillować.

W grillowym menu nie może zabraknąć warzyw. Zarówno tych pieczonych na ruszcie, marynowanych jak i świeżych.

Jakie warzywa nadają się na grilla? Ziemniaki, cukinia, papryka, kukurydza, pomidory, bakłażan, marchew, ziemniaki, szparagi. Pokrojone w talarki lub słupki, wystarczy ułożyć na tacce, skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami i ziołami lub można je także nadziać na patyki do szaszłyków.

Grillować można także banany, ananasa, jabłka, gruszki.

Świetnie z grilla wychodzą ryby. Najlepiej użyć specjalnych rusztów do ryb. Pstrąg, dorsz, dorada, łosoś będą smakować wyśmienicie. Wcześniej zamarynujcie rybę w marynacie na bazie oliwy, białego wina, czosnku, i soku z cytryny.

Odradzamy karpia, szczupaka, leszcza, sandacza, okonia czy miętusa, gdyż mają zbyt wiele ości i mogą się rozpaść na grillu.

Nie zapominajcie o surówkach do grillowanych mięs i kiełbas. Kolorowe sałatki i surówki są znakomitym dodatkiem

Czy można grillować na balkonie?

Ogólne przepisy nie zabraniają jednoznacznie grillowania na balkonie. Te kwestie porządkują jednak regulaminy spółdzielni mieszkaniowych czy wspólnot. Te najczęściej zabraniają rozpalania ognia na balkonie.

Druga kwestia to dym i zapach, który może drażnić sąsiadów, osiadać im na suszącym się na balkonie praniu etc. To zaś może podchodzić pod art. 144 kodeksu cywilnego, w którym ujęte są tzw. immisje. Są one zdefiniowane jako zachowania sąsiada uporczywe dla innych mieszkańców.

Jeśli macie pewność, że regulamin wewnętrzny spółdzielni lub wspólnoty nie zakazuje grilla na balkonie w bloku, a sąsiedzi nie będą mieć nic przeciwko (zawsze lepiej ich o to zapytać!), teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie do tego, by rozpalić grilla. Trzeba jednak przestrzegać przepisów przeciwpożarowych. Grill na balkonie (szczególnie tradycyjny, węglowy) może być zagrożeniem pożarowym w myśl rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 7 czerwca 2010 roku.

Zatem lepiej porzućcie zamiar grillowania na balkonie i wybierzcie działkę, polanę nad jeziorem czy rzeką lub specjalnie wydzielone do tego miejsca. Są takie w niektórych miejskich parkach lub w lasach i są wyraźnie oznaczone.

Zawsze pamiętajcie o posprzątaniu po sobie. Nie ma nic gorszego niż pozostawione nad jeziorem czy rzeką butelki, folia aluminiowa i papierzyska, po imprezie grillowej.

Gdzie grillować w Jeleniej Górze?

Specjalne stanowiska do grillowania znajdziecie w Parku Kościuszki.
Grille można rozstawić także w ogródkach działkowych.
Nie wolno grillować na podwórkach między blokami ani na balkonach
Wiele osób rozkłada grille nad brzegami zbiornika w Wojanowie
Grille można także spotkać nad Balatonem w Staniszowie (nielegalne kąpielisko)

od 7 lat
Wideo

Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto