Spis treści
Lodowe desery Nigelli Lowson
Nigella Lowson jest znaną i lubianą pasjonatką kulinariów, blogerką i autorką wielu książek kucharskich. Swoimi przepisami dzieli się także w mediach społecznościowych. Z lodowych ciast poleca m.in. tort lodowy i lodowe kanapki na herbatnikach.
Tort lodowy Nigelli:
- By przygotować tort lodowy, Nigella miesza półtora litra lodów waniliowych z orzeszkami ziemnymi, kawałkami czekolady, z masłem orzechowym, połamanymi batonikami Crunchie i pokruszonymi herbatnikami.
- Całość przelewa do tortownicy wyłożonej folią spożywczą i zamraża.
- Podaje w plastrach z sosem czekoladowym lub kajmakowym.
Lodowe kanapki Nigelli
- Lodowe kanapki to pomysł na szybki lodowy deser. Nigella najpierw sama przygotowuje lody z mleka, cukru, jajek i wanilii. Dodaje do nich serek śmietankowy.
- Taki krem podgrzewa, doprawia sokiem z cytryny i łączy z ubitą słodką śmietanką.
- Całość zamraża w maszynie do lodów lub w zamrażarce, ubijając co 3 godziny.
- Nigella nakłada gałkę lodów na herbatnik i przykrywa drugim, na kształt kanapki.
Ciasto Baked Alaska Iny Garten
Ina Garten to amerykańska kucharka i publicystka. Znana jest głównie jako gospodarz programów kulinarnych kanału Food Network. W jednym z odcinków programu zamieściła przepis na słynne ciasto Baked Alaska. To pyszny lodowy deser składający się z biszkoptu, lodów i opalanej palnikiem bezy włoskiej lub szwajcarskiej.
Kucharka proponuje przygotować ciasto na bazie malinowego sorbetu i waniliowych lodów i podać z malinowym sosem.
Zobacz wideo z przepisem Iny Garten na ciasto Baked Alaska:
Lody smażone z przepisu Pawła Małeckiego
Paweł Małecki to cukiernik i wykładowca Akademii Czekolady w Łodzi. Swoimi przepisami dzieli się m.in. na kanale YouTube. Jednym z proponowanych przez niego mrożonych deserów są smażone lody. By je zrobić, potrzebujesz następujących składników:
- lody waniliowe,
- jajka,
- cukier,
- wiórki kokosowe,
- orzechy laskowe,
- olej do smażenia.
Kucharz najpierw formuje kulki z lodów, a następnie wkłada je na kilka godzin do zamrażarki. Gdy są już mocno zmrożone, należy obtoczyć je w pianie z jajek oraz w wiórkach kokosowych i orzeszkach. Po ponownym zmrożeniu lodowe kule należy smażyć przez 30 sekund w mocno rozgrzanym oleju.
Tort lodowy Bożeny Sikoń
Bożena Sikoń jest polską cukierniczką, szefową pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. Swoimi przepisami dzieli się m.in. na kanale KuchniaPlus.
Na deser lodowy kucharka proponuje orzeźwiający i owocowy tort z bezą, wiśniami i ananasem.
Jak zrobić tort lodowy z przepisu Bożeny Sikoń?
- Najpierw należy ułożyć na dnie tortownicy krążek bezy.
- Następnie wykładamy na niego lody bakaliowe wymieszane ze śmietanką i odrobiną koniaku.
- Na lody kładziemy wiśnie odsączone z zalewy, a całość przykrywamy ubitą śmietanką z pokrojonym w kostkę świeżym ananasem.
- Całość przykrywamy drugim krążkiem bezy i zamrażamy.
- Podajemy tort z pokruszoną bezą, ananasem i sorbetem truskawkowym.
Ciasto lodowe Cristiny Catese
Cristina Catese to mistrzyni włoskiej kuchni i autorka książki kucharskiej „Italia. Amore mio 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej”. Znana jest m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych. Na co dzień jest szefową kuchni w Warszawie, a także prowadzi szkolenia i warsztaty w różnych miastach Polski.
Na lodowy deser proponuje ciasto lodowe z orzechami, karmelem i Nutellą.
- Najpierw kucharka kruszy herbatniki, miesza z mlekiem i układa je na dnie blaszki.
- Na taki spód wykłada lody z orzechów makadamia i zamraża.
- Posypuje ciasto warstwą niesolonych orzechów ziemnych i wykłada warstwę lodów karmelowych. Całość ponownie zamraża.
- Na koniec kucharka miesza Nutellę z mlekiem skondensowanym i takim kremem pokrywa ciasto lodowe.
- Całość dekoruje herbatnikami, truflami i czekoladkami.
Ciasto lodowe Jamiego Olivera
Jamie Olivier jest znanym brytyjskim kucharzem, entuzjastą zdrowej, zrównoważonej kuchni oraz gotowania z lokalnych składników. Swoimi przepisami dzieli się w autorskich programach kulinarnych w TV m.in.: "Nagi szef", "Jamie w szkolnej stołówce", "Jamie przemierza Amerykę" oraz w mediach społecznościowych i na swoim kanale YouTube.
Jak zrobić lodowe ciasto z przepisu Jamiego Olivera?
- Kucharz poleca najpierw upiec kakaowe ciasto biszkoptowe.
- Następnie należy przekroić je na dwa placki.
- Pierwszy układa na dnie formy i wykłada na nim kolejno lody pistacjowe, truskawkowe i waniliowe.
- Całość przykrywa drugim ciastem.
- Ciasto zamraża przez dwie godziny.
Innym rodzajem lodowego deseru jest semifreddo. Przygotowuje się go ze śmietanki i bezy. Zobacz wideo, na którym Jamie Oliver przygotowuje czekoladowe semifreddo:
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Najlepszy przepis na szakszukę. To śniadanie doda ci energii i nasyci na długo
- Pyszne ciasto leniwej synowej. Tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka
- Zapomnij o wałkowaniu i wycinaniu. Najlepsze maślane ciasteczka zrobisz dużo łatwiej
- Batman i Myszka Miki do zjedzenia. Pani Agata tworzy jadalne dzieła sztuki na talerzu
- Marchewkowe muffinki z kremem. Zrobisz je w 15 minut!
- Wielki mistrz Akademii Czekolady i jego arcydzieła. Guichon tworzy czekoladowe rzeźby
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?